Každá
krajina má svoje chute a tradície. Diplomati z rôznych
kútov sveta, ich kolegovia či kuchári predstavujú Slovákom
zaujímavé recepty a príbehy zo svojho domova. Kuchár
japonského veľvyslanca prezrádza postup, ako uvariť dokonalú
sushi ryžu. Izraelský ambasádor preferuje pri príprave svojho
receptu slovenské pivo. Dozviete sa, kde rastú najsladšie jahody,
ako vznikol originálny recept na cézar šalát, alebo pri ktorom
tradičnom recepte z Veľkej Británie je možné použiť našu
bryndzu.
„Takmer
dva roky sme v rámci programu Varíme s veľvyslancom
navštevovali rezidencie ambasádorov v Bratislave a vo
Viedni,“ povedal Ján Pallo, riaditeľ vydavateľstva. Reportáže
boli postupne publikované v anglických novinách The Slovak
Spectator. „Keď sme boli na konci projektu, rozhodli sme sa, že
pôvodné materiály spolu s receptami spracujeme do knihy
v slovenčine.“
Ambasádorov
časom preložia na novú diplomatickú misiu, ale jedlá, ktoré
počas prípravy tejto kuchárky uvarili, zostanú, aby obohacovali
kuchyňu slovenských domácností. Recepty sú vybrané a
prispôsobené tak, aby bolo možné väčšinu z nich uvariť z
potravín dostupných v našich obchodoch. Na konci knihy je
umiestnená prehľadná tabuľka surovín používaných v receptoch
s kalorickými a výživovými hodnotami, ktorá pomáha pri
plánovaní stravovania.
Projektu
sa zúčastnilo spolu 27 diplomatov z veľvyslanectiev Belgicka,
Brazílie, Bulharska, Cypru, Dánska, Estónska, Fínska, Francúzska,
Grécka, Holandska, Chorvátska, Indie, Indonézie, Írska, Izraela,
Japonska, Kanady, Kórejskej republiky, Maďarska, Nórska, Poľska,
Portugalska, Švajčiarska, Talianska, Turecka, USA a Veľkej
Británie. Na 112 stranách je prezentovaná medzinárodná kuchyňa
a, ako hovorí brazílska veľvyslankyňa Susan Kleebank, „oči vám
povedia, čo chcete jesť“.
Knihu
Recepty od diplomatov z 27 krajín si je možné zakúpiť
osobne v predajni Petit Press, na Lazaretskej ulici 12 v
Bratislave, v kníhkupectvách Martinus, alebo online na
stránkach www.obchod.petitpress.sk
a www.martinus.sk.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára