HALAL
Souhrnná norma o zákazech a požadavcích islámu týkajících se potravin. V
současné době International Halal Integrity Alliance zpracovává jednotnou
normu IHI-Halal-Standard.
Norma "halal" v souvislosti s potravinami zahrnuje hygienickou a
toxikologickou čistotu, nepřítomnost veškerých rizikových příměsí a
nečistot.
Podnik vyrábějící HALAL potraviny musí mít povolení od islámského
certifikačního orgánu. Celosvětov
ě existuje asi stovka takových orgánů,
které prověřují plnění požadavků islámu. Tyto orgány používají různá loga a
do určité míry se liší i přísností výkladu pravidel. Za nejpřísnější jsou
považovány malajské normy halal. Některé certifikační orgány vyvinuli
vlastní pravidla za spolupráce s autoritami islámu. V r. 2006 byla založena
IHI Alliance (International Halal Integrity Alliance), která má být garantem
jednotné certifikační praxe. V současnosti je vytvářen IHI-Halal-Standard.
KOSHER
Certifikát KOSHER potvrzuje, že vyráběné produkty byly uznány a schváleny
přísnými židovskými měřítky jako kosher v průběhu celého výrobního cyklu
zpracování a balení.
Spotřebitelé vyhledávají certifikované kosher výrobky pro jejich
garantovanou kvalitu, integritu a čistotu, kterou najdete ve všech výrobcích
označených symbolem kosher.
Hazard Analysis and Critical Control Points (analýza nebezpečí a kritické
kontrolní body)
Systém preventivních opatření sloužících k zajištění zdravotní nezávadnosti
potravin a pokrmů během všech činností, které souvisejí s výrobou,
zpracováním, skladováním, manipulací, přepravou a prodejem konečnému
spotřebiteli.
V české potravinářské legislativě je systém označován jako "systém
kritických bodů".
HACCP = systém kritických bodů
Systém HACCP udává, jaké prostředky a postupy jsou nezbytné k tomu, aby se
předcházelo nebezpečím, která ohrožují zdraví konzumenta ještě předtím, než
se mohou projevit. Pro zavádění systému HACCP byl formulován postup, který
zahrnuje 7 základních principů:
1. Provedení analýzy nebezpečí.
2. Stanovení kritických bodů.
3. Stanovení znaků a kritických mezí v kritických bodech.
4. Vymezení systému sledování v kritických bodech.
5. Stanovení nápravných opatření pro každý kritický bod.
6. Zavedení ověřovacích postupů.
7. Zavedení evidence a dokumentace.
Systém kritických bodů je nutné aplikovat do celého potravního řetězce,
neboť prodejci se musí spoléhat na výrobce, výrobci na dodavatele surovin,
dodavatelé surovin na prvovýrobce, přepravce atd.
Současná legislativa již ukládá povinnost zavedení systému kritických bodů
všem provozovatelům potravinářských podniků (výrobci a prodejci potravin) a
stravovacích služeb (gastroprovozů). Evropská legislativa předpokládá
zavedení těchto principů i do zemědělské prvovýroby jako důležitého článku
potravního řetězce.
Certifikát GMP je udělován jen výrobcům,
kteří dodržují tzv. podmínky správné výrobní praxe.
"GMP" Good Manufacturing Practice - překládá se jako Správná výrobní praxe
GMP". Jde o celosvětový systém kontroly jakosti a dodržování deklarovaných
výrobních, zpracovatelských a distribučních postupů.
GMP je systém přísných pravidel, kterými se musí výrobci léčiv a
potravinových doplňků řídit a do kterých patří závazné a pravidelné postupy,
kontrolní opatření, sledování jakosti a ostatní aktivity, tak aby se
zabezpečila bezpečnost výrobků, jejich správná výroba a kontrola, chemická,
fyzikální a biologická nezávadnost a účinnost, která je u daného produktu
deklarována.
Certifikát GMP tedy zaručuje nejvyšší stupeň kvality zpracování a výroby
přípravků.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára